Nasza kuchnia nie ma zbyt dobrej opinii. Są tacy, którzy twierdzą, że jest tłusta i kaloryczna, lub wręcz... niesmaczna. Ale już sama kwestia "kuchnia polska" jest problematyczna, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowszczak z ziemniakami, podlanymi tłuszczem, z mini porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na kostce rosołowej, z koncentratem i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu naszych kuchniach tak się gotuje. Ale NIE WOLNO utożsamiać tego z kuchnią polską. żurek śląski przepis
Nasze tradycyjne dania są bogactwem narodowym, częścią naszej tożsamości i kultury, naszym znakiem rozpoznawczym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.
Absolutnie nie należy się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. Podobny temat również żurek śląski przepis Jeśli mowa o żurek śląski przepis to wspomnę też o innych źródłach. Więcej informacji także tutaj żurek śląski przepis Jeśli mowa o żurek śląski przepis to wspomnę też o innych źródłach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz