poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Fundament europejskich kuchni narodowych

Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi ją znać. Bo to fundament, bardzo istotna baza. Uczy rozmaitych sposobów przygotowywania posiłków, łączenia składników, sposobu serwowania potraw, jest matką wielu różnych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Potrawy mogą być skomplikowane, często są dobrym testem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Jednak jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża liczba potraw duszonych, na bazie wina.

Jest także zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład banalnej kuchni francuskiej. Raptem kilka składników! Jednak liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. sale weselne lublin
sala weselna lublin - tekst jest OK
Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj tanie wesela lublin - polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania.
sale weselne lublin - też dobry
Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj wesela lublin - polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz