wtorek, 8 kwietnia 2014

Tajemnica Francji

Jedzenie to przyjemność. Brzmi, jak kolejna złota myśl a la Paulo Coelho, ale to prawda. Mimo popularności wyżej wymienionej kwestii, ludzie coraz rzadziej o tym pamiętają. Blog z przepisami

I jedzą po to, by zaspokoić głód, jak najmniejszym kosztem (i wysiłkiem). W miejscach, gdzie je się dla przyjemności, gdzie wyszukane dania są celebrowane, ludzie są szczuplejsi i bardziej zadowoleni. Tak jest na przykład we Francji. Kuchnia francuska, która jest podstawą licznych kuchni narodowych, do prostych i lekkich nie należy. Dużo wina, deski kalorycznych serów, mnóstwo czerwonego mięsa. A jednak - Francuzi należą do najszczuplejszych europejskich narodów. Ba, naukowcy znaleźli nawet nazwę opisującą ten stan rzeczy - to tak zwany PARADOKS FRANCUSKI. No bo jak to - tyle wina, kalorycznych dań, słodkie śniadanie (niezbyt obfite), kolacja najważniejszym posiłkiem dnia... brzmi jak przepis na zawał. A działa zupełnie odwrotnie - schorzenia serca i układu krążenia występują w tym kraju znacznie rzadziej, niż w pozostałych krajach. Co jest powodem takiego stanu rzeczy? Moim zdaniem podejście do jedzenia, brak pośpiechu przy gotowaniu i długie posiedzenia przy stole. Bo dania kuchni francuskiej, to nie hamburgery, które wciąga się "na raz".

Tak, więc pamiętajmy - jedzenie to przede wszystkim przyjemność!Na ten temat napisali także na Blog z przepisami Na temat Blog z przepisami to też niezłe źródło Wpis inspirowany jest również Blog z przepisami Podobny temat również Blog z przepisami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz