wtorek, 17 marca 2015

O dietach - kilka nudnych faktów i przemyśleń

Zdrowe odżywianie się opłaca. Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie zdrowych posiłków, niech inni zrobią to za ciebie. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą catering dietetyczny bezglutenowy warszawa

O modzie - w żywieniu

W dietetyce rządzą mody. Niestety, nie wszystkie są dobre, a niektóre mogą być bardzo niebezpieczne. Z pewnością warto zwracać uwagę na to, co się ma na talerzu - od tego co jemy zależy stan naszego zdrowia.

Jest jednak różnica pomiędzy dobrym i zdrowym odżywianiem, a podążeniem za kolejna modną dietą. Jakiś czas temu szczyty popularności osiągała dieta Dukana. Bardzo dobrze, że już mamy ten szał za sobą, ponieważ spożywanie tak dużej ilości białka mogło być przyczyną poważnych problemów zdrowotnych (głownie z nerkami).

Nie warto na własną rękę prowadzić tak restrykcyjnej diety, która ogranicza się do spożywania określonej grupy produktów. Może się to skończyć fatalnie. Pamiętajmy też, że według ostatnich badań głównym winowajcą nadwagi i otyłości jest cukier, a nie tłuszcz. W tłuszczach rozpuszcza się wiele potrzebnych nam witamin - nie warto z tego rezygnować.


Czym jest ten straszny gluten?

Gluten ? mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia.

Podczas wyrabiania ciasta z mąki, zawarty w niej gluten w wyniku sieciowania tworzy z wodą strukturę przestrzenną nadającą ciastu ciągliwą konsystencję. Powoduje to uwięzienie pęcherzyków dwutlenku węgla powstającego w cieście, gdy podlega ono fermentacji, co z kolei odpowiada za wzrost jego objętości podczas ?wyrastania?, a po wypieczeniu otrzymane pieczywo ma porowatą strukturę. Powodowana przez gluten ciągliwość ma również znaczenie w przypadku ciast, które nie podlegają fermentacji, ale są spulchniane za pomocą np. proszków do pieczenia lub, tak jak ciasta makaronowe, nie są w ogóle spulchniane.

Gluten można wydzielić z mąki w wyniku wymycia skrobi z surowego ciasta. W tej formie wygląda podobnie do gumy do żucia. Na tej operacji opiera się metoda laboratoryjna określania ilości glutenu w mące.

Nietolerancja glutenu występująca u 1% populacji jest chorobą związaną z wytwarzaniem przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi i powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Gluten


Dieta bezglutenowa - bardzo ostatnio modna, ma swoich zaciętych wrogów i gorących zwolenników. Jak to jest z tą nietolerancją glutenu, i czy rzeczywiście jest on źródłem wszelkiego zła? Nie będę tego oceniać, ponieważ nie o tym chcę tutaj napisać.

Przede wszystkim największymi beneficjantami w tej wojnie o gluten są oczywiście chorzy na celiakię. Wreszcie mają na rynku, w normalnych sklepach spożywczych, ogrom produktów, z których mogą wybierać. Jednak mamy też pewną paranoję. Pojawiają się produkty gluten free, które nigdy nie zawierały glutenu. Sprytna sztuczka marketingowców, wykorzystujących nowe trendy żywieniowe? Z pewnością. Nie ma glutenu w waflach ryżowych i nigdy go tam nie było - ryż, jak i pochodząca z niego mąka, po prostu tego białka nie zawierają. Takich produktów jest mnóstwo. Chipsy jabłkowe - gluten free, mleko - gluten free. Drodzy producenci - robicie sobie z klientów jaja (oczywiście gluten free)? Nie jesz glutenu i świetnie się po tym czujesz - świetnie. Ale nie daj sobie robić wody z mózgu!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz